theme logo

Visie van de architect

De grandeur van het thuiskomen, in een natuurlijke setting. Als je het aan architect Pieter Sprangers van Groosman vraagt, maakt dat de twee woongebouwen in Spaarnelicht zo bijzonder: “De unieke beleving van dit woonplan begint bij het fraaie landschap, waar je doorheen geleid wordt op weg naar het entreedek. Vanaf dit dek kijk je prachtig uit over het Spaarne en betreed je de chique, dubbelhoge entrees die toegang bieden tot de luxe appartementen.”

“De uitdaging lag in het realiseren van de nodige appartementen met zo min mogelijk impact op de openbare ruimte”, licht Sprangers toe. “Het uitgangspunt in onze visie was dan ook: compact bouwen, met veel lucht en zicht tussen de gebouwen.”

Chique, goudgele gebouwen

Conform visie werkte Groosman de gebouwen uit met daartussen met daartussen veel lucht en licht. “Een prachtig ensemble met een chique uitstraling”, aldus Sprangers. “Het exterieur kenmerkt zich door een bakstenen gevel met een sterke penantenstructuur en uitgesproken horizontale betonbanden. Kozijnen zijn wisselend uitgevoerd met aluminium kaders of diepe neggen zonder kader. De balkons steken deels naar buiten en zijn voorzien van glazen balustrades.” De uiteenlopende materialen zijn uitgevoerd in dezelfde kleurnuance en vormen zo een mooi geheel. Zo is gekozen voor een gele, zandkleurige baksteen. Het zetwerk wordt voorzien van een goudachtige coating en de betonbanden bestaan uit architectonisch beton in een gele kleurtint.

Veel aandacht voor buitenruimtes

Het plan is opgebouwd uit een halfverdiepte parkeerkelder met daarboven twee gebouwen met elk tien woonlagen. Elke woonlaag bestaat uit drie of vier appartementen, met verschillende gebruiksoppervlakten en op de bovenste verdieping bevinden zich een aantal riante penthouses. “De appartementen zijn ruim opgezet met royale woonkamers en tot wel vier slaapkamers”, zegt Sprangers. “Verder hebben we veel aandacht besteed aan de buitenruimtes. De appartementen op de begane grond hebben grote privé-terrassen, de rest is voorzien van een fors balkon. Deze steken iets naar buiten, zodat je naar alle kanten kunt wegkijken. Het overgrote deel van de balkons is georiënteerd op het Spaarne. Daarmee ben je in dit woonplan verzekerd van de meest fascinerende vergezichten.”